مروری کلی بر سندرم مرگ ناگهانی؛ بیان علائم، دلایل بروز و راهکارهای پیشگیری از آن در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله علمی- ترویجی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تخصصی تغذیه طیور، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، آذربایجان غربی، ایران

2 دانشجوی دکتری تخصصی تغذیه نشخوارکنندگان، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

3 دانشجوی دکتری تخصصی ژنتیک و اصلاح‌نژاد دام و طیور، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

امروزه انتخاب در جهت افزایش نرخ رشد، تولید گوشت و بهبود ضریب تبدیل خوراک در مرغ‌های گوشتی باعث بروز برخی از اختلالات متابولیکی شده است که این امر تبدیل به یکی از مهم‌ترین چالش‌های صنعت طیور در تمام کشورها شده است و سالانه خسارات اقتصادی زیادی در سراسر جهان به این صنعت وارد می‌کند. از طرفی، تقاضا برای پروتئین با منشأ حیوانی همزمان با افزایش جمعیت انسان‌ها، افزایش یافته و مرغ گوشتی به عنوان یک منبع پروتئینی سالم با رشد سریع در مدت زمانی کوتاه بدین منظور انتخاب شده است. بنابراین، سویه‌های گوشتی متناسب با راهبردهای اصلاح‌نژادی در معرض یک سری از برنامه‌های انتخاب ژنتیکی قرار گرفته‌اند تا صفات مربوط به تولید گوشت را از نظر اقتصادی افزایش دهند. در واقع سندرم مرگ ناگهانی یکی از عوارض راهبردهای اصلاح‌نژادی است که به یکی از شایع‌ترین اختلالات متابولیکی قلبی در جوجه‌های گوشتی با سرعت رشد بالا تبدیل گشته است. تاکنون، اطلاعات کمی در ارتباط با بیماری‌زایی این اختلال متابولیکی در دسترس است. با این حال، اخیراً مطالعاتی در این زمینه انجام شده است که به شناسایی عوامل ژنتیکی و محیطی مؤثر بر این ناهنجاری متابولیکی و راه‌های پیشگیری از آن کمک می‌کنند، به گونه‌ای که با توجه به آن‌ها می‌توان ضررهای اقتصادی ناشی از آن را به کمترین حد ممکن کاهش داد. در نتیجه، هدف از این مطالعه معرفی بیماری سندرم مرگ ناگهانی در جوجه‌های گوشتی، بیان دلایل بروز و علائم آن و همچنین پیشنهاد راهکارهایی برای پیشگیری از این ناهنجاری جهت کاهش ضررهای اقتصادی احتمالی به صنعت طیور است.

کلیدواژه‌ها


Afolayan, M., Abeke, F.O., and Atanda, A. (2016). “Ascites versus sudden death syndrome (SDS) in broiler chickens: A review.Journal of Applied Animal Research, 28, 76-87.
Banday (Sher-e-Kashmir) M.T., Islamuddin, S., Shahnaz, S., Irfan., Baba, A. and Adil- Hamid, S. (2011). “Sudden Death in Broilers.” Poultry industry technical articles.
Basaki, M., Asasi, K., Tabandeh, M.R., and Aminlari, M. (2016). “Polymorphism identification and cardiac gene expression analysis of the calsequestrin 2 gene in broiler chickens with sudden death syndrome.” Br. Poult. Sci. 57, 151–160.
Bessei, W. (2006). “Welfare of broilers: a review.” World's Poultry Science Journal, 62(3), 455-466.
Boulianne, M., Hunter, D.B., Viel, L., Physick-Sheard, P.W., and Julian, R.J. (1993). “Effect of exercise on the cardiovascular and respiratory systems of heavy turkeys and relevance to sudden death syndrome.” Avian Diseases, 37, 83–97.
Brigden, J.L., and Riddell, C. (1975). “Survey of mortality in four broiler flocks in Western Canada.” Canadian Veterinary Journal 16, 194–200.
Cave, N.A. (1981). “The effect of intermittent light on carcass quality, feed efficiency and growth of broilers.” Poultry Science, 60, 956-960.
Chung, H.C., Guenter, W., Rotter, R.G., Crow, G.H., and Stanger, N.E. (1993). “Effects of dietary fat source on sudden death syndrome and cardiac sarcoplasmic reticular calcium transport in broiler chickens.” Poultry Science, 72, 310–316.
Deaton, J.W., Reece, F.N., Kubena, L.E., and May, J.D. (1976). “Effects of varying light intensity on broiler performance.” Poultry Science ,55, 515-519.
Dorminey, R.W., and Nakaue, H.S. (1977), “Intermittent light and light intensity effects on broilers in light proof pens.” Poultry Science, 56, 1868-1875.
Druyan, S., Shinder, D., Shlosberg, A., Cahaner, A. and Yahav, S. (2009). “Physiological parameters in broiler lines divergently selected for the incidence of ascites.” Poultry Science, 88, 1984-1990.
Gardiner, E.E., Hunt, J.R., and Newberry, R.C. (1988). “Relationships between age, body weight, and season of the year and the incidence of sudden death syndrome in male broiler chickens.” Poultry Science, 67, 1243-1249.
Godinjak, A., Jusufovic, S., Rama, A., Iglica, A., Zvizdic, F., and et al. (2017). “Hyperlactatemia and the importance of repeated lactate measurements in critically ill patients.” Medical Archives, 71, 404–407.
Gupta, A.R. (2011). “Ascites syndrome in poultry: a review.” World’s poultry science journal. 67(3), 457-468.
Hassanzadeh, M., Maddadi, M., Mirzaie, S., Assasie, K., and Moayyedian, H. (2010). “Partial pressure of carbon dioxide in the venous blood of young birds as a predictor of ascites susceptibility in broiler chickens.” Acta Veterinaria Hungarica, 58(2), 221-230.
Hessling, G. (2016). “Arrhythmia in adults with congenital heart disease: acute and long-term management.” Herzschrittmachertherapie + Elektrophysiologie, 27, 81–87.
Huchzermeyer, F.W., (2012). “Broiler Ascites a review of the ascites work done at the poultry section of the OnderstepoortVeterinary Institute 1981-1990.” World’s Poultry Science Journal 68, 41–50.
Hulan, H.W., Proudfoot F.G., and MacRae, K.B.M. (1980). “Effects of vitamins on the incidence of mortality and ADS (“Flip-over”) in broiler chickens.” Poultry Science, 59, 927-931.
Jacob, J.P., Blair R., and Gardiner, E. (1990). “Effect of dietary lactate and glucose on the incidence of SDS.” Poultry Science, 69(9), 1529-32.
Julian, R.J., and Leeson, S. (1985). “The effect of diet on Sudden Death Syndrome in broiler chickens.” Proc. Poultry Industry School, Guelph Agricultural Conference, Guelph, Ontario, Canada.
Karp, N.A., Huber, W., Sadowski, P.G., Charles, P.D., Hester, S.V., and et al. (2010). “Addressing accuracy and precision issues in iTRAQ quantitation.” Molecular & Cellular Proteomics, 9, 1885–1897.
Kaul, L., and Trangadia (2003). “Sudden death syndrome in broilers.” Pashudhan, April: PP.1.
Korte, S.M., Sgoifo, A., Ruesink, W., Kwakernaak, C., van Voorst, S., and et al. (1999). “High carbon dioxide tension (PCO2) and the incidence of cardiac arrhythmias in rapidly growing broiler chickens.” Veterinary Record, 145, 40–43.
Maxwell, M.H., and Robertson, G.W. (1998). “UK Survey of broiler Ascites and sudden death syndromes in 1993.” British poultry Science, 39(2). 203-215.
Mollison, B., Guenter, W., and Boycott, B.R. (1984). “Abdominal fat deposition and sudden death syndrome in broilers: The effect of restricted intake, early life caloric (fat) restriction and caloric: protein ration.” Poultry Science, 63, 1190-1200.
Nain, S., Laarveld, B., Wojnarowicz, C., and Olkowski, A.A. (2007). “Excessive dietary vitamin D supplementation as a risk factor for sudden death syndrome in fast growing commercial broilers.” Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology, 148(4), 828-833.
Ning, H., Cui, Y., Song, X., Chen, L., Yin, Z., and et al. (2019). “iTRAQ-based proteomic analysis reveals key proteins affecting cardiac function in broilers that died of sudden death syndrome.” Poultry science, 98(12), 6472-6482.
Olkowski, A.A., and Classen, H.L. (1998). “High incidence of cardiac arrhythmias in broiler chickens.” Zentralbl Veterinarmed A, 45, 83–91.
Olkowski, A.A., Wojnarowicz, C., Nain, S., Ling, B., Alcorn, J.M., and et al. (2008). “A study on pathogenesis of sudden death syndrome in broiler chickens.” Research in Veterinary Science, 85, 131–140.
Olkowski, A.A., Classen, H.L., (1997). “Malignant ventricular dysrhythmia in broiler chicken dying of sudden death syndrome.” Veterinary Record, 140, 177–179.
Olkowski, A.A., Classen, H.L., (1998). “High incidence of cardiac arrhythmias in broiler chickens.” Journal of Veterinary Medicine Series A, 48, 83–91.
Ouyang, H., Wang, Z., Chen, X., Yu, J., Li, Z., and et al. (2017). “Proteomic analysis of chicken skeletal muscle during embryonic development.” Frontiers in Physiology, 8, 281.
Polansky, O., Seidlerova, Z., Faldynova, M., Sisak, F., and Rychlik. I. (2018). “Protein expression in the liver and blood serum in chickens in response to Salmonella Enteritidis infection.” Veterinary Immunology and Immunopathology, 205, 10–16.
Produfoot, F.G. and Hulan, H.U. (1982). “Effects of reduced feeding time using all mash or crumble pellet dietary regimens of chicken broiler performance, including ADS.” Agriculture and Agri-Food Canada, 61, 750-754.
Riddell, C., and Springer, R. (1985). “An epizootiological study of acute death syndrome and leg weakness in broiler chickens in Western Canada.” Avian Diseases, 29, 90-102.
Said, M., Becerra, R., Palomeque, J., Rinaldi, G., Kaetzel, M.A., and et al. (2008). “Increased intracellular Ca2+ and SR Ca2+ load contribute to arrhythmias after acidosis in rat heart. Role of Ca2+/calmodulin-dependent protein kinase II.” American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology, 295:H1669– 1683.
Saki, A.A., and Hemati, M. (2011). “Does nutrition help to alleviate sudden death syndrome in broiler chicken.” Global Veterinaria 6(3), 262-268.
Scott, T.A., (2002). “Evaluation of lighting programs, diet density and short-term use of mash as compared to crumbled starter to reduce incidence of sudden death syndrome in broiler chicks to 35 days of age.” Canadian.Journal of Animal Science, 375-383.
Siddiqui, M.F.M.F., Patil, M.S., Khan, K.M., Khan, L.A., and Mafsu, A.M. (2009). “Sudden Death Syndrome: An Overview.” Veterinary World, 2(11), 444-447.
Singh, P.K., Pallav, S., and Kaushai, K. (2011). “Nutritional and Managemental control of ascites syndrome in poultry.” International Journal of Livestock Production 2(8), 117-123.
Summers, J.D., Bedford, M., and Spratt, D. (1987), “SDS: is it a metabolic disease Feed stuff.” 59, 20.
Swietach, P., Spitzer, K.W., and Vaughan-Jones, R.D. (2015). “Na (+) ions as spatial intracellular messengers for co-ordinating Ca (2) (+) signals during pH heterogeneity in cardiomyocytes.” Cardiovascular Research, 105, 171–181.
Wilson, J.B., Julian, R.J., and Barker. I.K. (1988). “Lesions of right heart failure and ascites in broiler chickens.” Avian Diseases, 32, 246–261.
Wu, Y., Li, J., Xu, L., Lin, L., and Chen, Y.H. (2017). “Mechanistic and therapeutic perspectives for cardiac arrhythmias: beyond ion channels.” Science China Life Sciences, 60, 348–355.
Xing, T., Wang, C., Zhao, X., Dai, C., Zhou, G., and et al. (2017). “Proteome analysis using isobaric tags for relative and absolute analysis quantitation (iTRAQ) reveals alterations in stress-induced dysfunctional chicken muscle.” Journal of Agricultural and Food Chemistry, 65, 2913– 2922.
Zhao, Z., Zhao, Q., Zhu, S., Huang, B., Lv, L., and et al. (2019). “iTRAQ-based comparative proteomic analysis of cells infected with Eimeria tenella sporozoites. “Parasite, 26, 7.