مقایسه اثرهای آنتی‌اکسیدانی آویشن و پونه بر قابلیت جوجه درآوری در بازه‌های زمانی مختلف انبارداری تخم در بلدرچین تخم‌گذار ژاپنی

نوع مقاله : مقاله علمی- ترویجی

نویسندگان

1 دکتری تخصصی تغذیه دام و طیور، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

2 دکتری تخصصی تغذیه دام و طیور، دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس

چکیده

هدف از انجام این آزمایش مقایسه اثرهای آنتی اکسیدانی آویشن و پونه بر قابلیت جوجه در­آوری در بازه‌های مختلف زمانی انبارداری تخم در بلدرچین تخم‌گذار ژاپنی بود. تعداد 420 قطعه بلدرچین ژاپنی دو ماهه در یک طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار و 4 تکرار (15 پرنده در هر تکرار که شامل 12 قطعه بلدرچین ژاپنی ماده و 3 قطعه بلدرچین ژاپنی نر) به مدت 45 روز با جیره­های آزمایشی:‌ تیمار 1) جیره شاهد (فاقد آویشن و پونه)،  تیمار 2) جیره شاهد + 5/1 درصد آویشن،  تیمار 3) جیره شاهد + 3 درصد آویشن، تیمار 4) جیره شاهد + 5/4 درصد آویشن،  تیمار 5) جیره شاهد + 5/1 درصد پونه ،  6) جیره شاهد + 3 درصد پونه،  تیمار 7) جیره شاهد + 5/4 درصد پونه تغذیه شدند. تخم‌های تولید شده در آخرین هفته آزمایش جمع‌آوری و به سه گروه تقسیم شدند، گروه اول به مدت یک هفته، گروه دوم به مدت دو هفته و گروه سوم به مدت سه هفته در شرایط دمایی 17-14 درجه، رطوبت 70 درصد و دو بار چرخش 45 درجه در روز انبار شدند. در انتهای هر هفته تخم‌ها به دستگاه جوجه‌کشی انتقال و قابلیت جوجه درآوری آن‌ها محاسبه می‌شدند. نتایج به دست آمده از این آزمایش نشان داد که استفاده از آویشن در سطح 5/1 درصد برای تخم‌هایی که به مدت 1 هفته انبار شده و نیز در سطح 3 درصد برای تخم‌­هایی که به مدت 2 و3 هفته انبار شده بودند به‌صورت معنی‌داری باعث افزایش قابلیت جوجه ‌‌‌‌درآوری شدند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Comparison of the antioxidant effects of Thyme and Oregano on hatchability at different egg storage periods in Japanese egg quail

نویسندگان [English]

  • Vahid Gholipour Abbasi 1
  • Hosain Malkipasand Kalmrzi 2
1 pecialty Doctorate Degree, Animal and Poultry Nutrition in the Department of Animal Science, Science and Research Branch at Islamic Azad University, Tehran, Iran
2 Specialty Doctorate Degree, Animal and Poultry Nutrition in the Department of Animal Science, Science and Research Branch at Islamic Azad University, Chalous, Iran
چکیده [English]

The purpose of this experiment was to compare the antioxidant effects of Thyme and Oregano on the hatchability, at different egg storage periods in Japanese quail eggs. A total of 420 two months quails in a completely randomized design with 7 treatments and 4 replicates (15 birds per replicate containing 12 female Japanese quail and 3 male Japanese quail) experimental diets were fed for 45 days. The experimental diets are as follow: treatment 1) control diet (no thyme and oregano), treatment 2) control + 1.5% thyme diet, treatment 3) control diet + 3% thyme, treatment 4) control diet + 4.5% thyme, treatment 5) control diet + 1.5% oregano, treatment 6) control + 3% oregano, treatment 7) control + 4.5% oregano. The eggs were collected at the end of the experiment and divided into three groups for storage, the first group for one week, the second group for two weeks and the third group for three weeks at 14-17 ° C, 70% and 45-degree rotations twice a day during the storage period. At the end of each week, the eggs were transferred to the incubator and hatchability was calculated. The results of this experiment showed that the use of thyme at level of 1.5% for 1 week of eggs storage period and thyme at level of 3% for 2 and 3 weeks of eggs storage periods had a significant positive effect on hatchability.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Thyme
  • Oregano
  • Japanese laying quail
  • Hatchability
شکوهمند، م. (1388). پرورش بلدرچین. انتشارات نوربخش.
ضیایی، س. و تیموری، ع. (1384). احتیاط مصرف و تداخلات دارویی گیاهان دارویی. انتشارات دانشگاه شیراز.
Abdalla, AE., and Roozen, JP. (1999). Effect of plant extracts on oxidative stability of sun flower oil and emulsion. Food Chemistry, (64), 323-329.
SAS Institue. (2000). SAS SQL Procedure User Guide, Version 9. 1st Edn., SAS, Cary, ISBN: 13:978-158025599X, pp:576.
Surai, AP., Surai, PF., Steinberg, W., Wakeman, WG., Speake, BK., and Sparks, NH. (2003). Effect of canthaxanthin content of the maternal diet on the antioxidant system of developing chick. Poultri Science, (44) 612-619.
Yang, SC., and Chen, KH. (2001). The oxidation of cholesterol in the yolk of selective traditional Chinese egg products. Poultry Science, (80) 370-375.