سلنیوم: یک ریزمغذی ضروری برای تولید پایدار گاوهای شیری

نوع مقاله : مقاله علمی- ترویجی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تخصصی تغذیه دام، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، البرز، کرج، ایران

2 دانشیار تغذیه دام، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، البرز، کرج، ایران

3 دانشجوی دکتری تخصصی فیزیولوژی دام، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، البرز، کرج، ایران

چکیده

سلنیوم یک ریز مغذی مهم در گاوهای شیری است. این ریز مغذی یکی از آنتی اکسیدان‌های مهم مشتق شده از خوراک است. امروزه به دلیل راهکارهای موجود در بخش کشاورزی، معمولاً در خاک کمبود سلنیوم وجود دارد. بنابراین، مصرف مکمل آن در جیره دام توصیه می‌شود. مکمل سلنیوم علاوه بر این که باعث بهبود عملکرد دام می‌شود، می‌تواند در صورت مصرف بیش از حد سمی بوده و اثرات جبران ناپذیری بر تولید گله داشته باشد. به طور کلی مکمل سلنیوم را برای ترکیب و جذب بهتر به شکل آلی در جیره استفاده می‌کنند که در نتیجه موجب بهبود عملکرد در گاوها می‌شود. به همین دلیل شکل آلی سلنیوم بر شکل معدنی آن ترجیح داده می‌شود. مکمل جیره غذایی حاوی سلنیوم آلی در دورۀ شیردهی و دورۀ انتقال باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی و سلامت رحم و به دنبال آن بهبود عملکرد تولیدمثل می‌شود.

کلیدواژه‌ها


Abuelo, A., Alves-Nores, V., Hernandez, J., Muiño, R., Benedito, J.L., and et al. (2016). “Effect of parenteral antioxidant supplementation during the dry period on postpartum glucose tolerance in dairy cows.” Journal of Veterinary Internal Medicine, 30, 892–898.
Ahsan, U., Kamran, Z., Raza, I., Ahmad, S., Babar, W., and et al. (2014). “Role of selenium in male reproduction—A review.” Animal Reproduction Science, 146(1-2), 55-62.
Arshad, M. A., Ebeid, H. M., and Hassan, F. U. (2021). “Revisiting the effects of different dietary sources of selenium on the health and performance of dairy animals: a review.” Biological Trace Element Research, 199, 3319-3337.
Davy, J. S., Forero, L. C., Tucker, T., Mayo, C., Drake, D., and et al. (2016). “Efficacy of selenium supplementation methods in California yearling beef cattle and resulting effect on weight gain.” California Agriculture, 70(4).
Food and Drug Administration, (2003). “Food additives permitted in feed and drinking water of animals: Selenium yeast.” Rules and Regulation, Federal Register, 68: 39561-39562.
Gong, J., and Xiao, M. (2021). “Increasing selenium supply during the close‐up dry period improves nutrient metabolism and attenuates inflammatory response after calving in dairy cows.” Animal Science Journal, 92: e13551.
Han, L., Pang, K., Fu, T., Phillips, C. J., and Gao, T. (2021). “Nano-selenium supplementation increases selenoprotein (Sel) gene expression profiles and milk selenium concentration in lactating dairy cows.” Biological Trace Element Research, 199, 113-119.
Hendriks, S., and Laven, R. (2020). “Selenium requirements in grazing dairy cows: A review.” New Zealand Veterinary Journal 68: 13-22.
Juniper, D. T., Rymer, C., and Briens, M. (2019). “Bioefficacy of hydroxy-selenomethionine as a selenium supplement in pregnant dairy heifers and on the selenium status of their calves.” Journal of Dairy Science, 102(8), 7000-7010.
Kamada, H. (2017). “Effects of selenium-rich yeast supplementation on the plasma progesterone levels of postpartum dairy cows.” Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 30, 347–354.
Khalili, M., Chamani, M., Amanlou, H., Nikkhah, A., Sadeghi, A. A., and et al. (2019). “The effect of feeding inorganic and organic selenium sources on the hematological blood parameters, reproduction and health of dairy cows in the transition period.” Acta Scientiarum. Animal Sciences, 42.
Labunskyy, V. M., Hatfield, D. L., and Gladyshev, V. N. (2014). “Selenoproteins: molecular pathways and physiological roles.” Physiological Reviews, 94(3), 739-777.
Oltramari, C.E., Pinheiro, M.G., Miranda, M.S., Arcaro, J.R.P., Castelani, L., and et al. (2014). “Selenium sources in the diet of dairy cows and their effects on milk production and quality, on udder health and on physiological indicators of heat stress.” Italian Journal of Animal Science, 13, 2921.
Pedrero, Z., and Madrid, Y. (2009). “Novel approaches for selenium speciation in foodstuffs and biological specimens: a review.” Analytica Chimica Acta, 634, 135-152.
Perrone, D., Monteiro, M., and Nunes, J.C. (2015). “The Chemistry of Selenium.” Royal Society of Chemistry, 3-15.
Riaz, R., Ramay, M. S., Tahir, M. N., Rehman, T. U., and Ehsan, M. (2023). “A recent examination of the impact of selenium supplementation to lactating cattle.” One Health Triad, Unique Scientific Publishers, Faisalabad, Pakistan, 2, 176-182.
Séboussi, R., Tremblay, G. F., Ouellet, V., Chouinard, P. Y., Chorfi, Y., and et al. (2016). “Selenium-fertilized forage as a way to supplement lactating dairy cows.” Journal of Dairy Science, 99(7), 5358-5369.
Silvestre, F. T., Rutigliano, H. M., Thatcher, W. W., Santos, J. E., and Staples, C. R. (2007). “Effect of selenium source on production, reproduction, and immunity of lactating dairy cows.” Florida Ruminant Nutrition Symposium. Gainesville, FL, January.
Sordillo, L.M. (2013). “Selenium-dependent regulation of oxidative stress and immunity in periparturient dairy cattle.” Veterinary Medicine International, 1540-1545.
Sun, L., Liu, G., Xu, D., Wu, Z., Ma, L., and et al. (2021). “Milk selenium content and speciation in response to supranutritional selenium yeast supplementation in cows.” Animal Nutrition, 7(4), 1087-1094.
Surai, P. F., Kochish, I. I., Fisinin, V. I., and Velichko, O. A. (2018). “Selenium in poultry nutrition: From sodium selenite to organic selenium sources.” The Journal of Poultry Science, 55(2), 79-93.
Suttle, N.F. (2010). “Mineral Nutrition of Livestock.” CABI, NO. 5, Boston, MA, USA.
Tremblay, G. F., Bélanger, G., Lajeunesse, J., Chouinard, P. Y., and Charbonneau, É. (2015). “Timothy response to increasing rates of selenium fertilizer in Eastern Canada.” Agronomy Journal, 107(1), 211-220.
Ullah, H., Khan, R. U., Tufarelli, V., and Laudadio, V. (2020). “Selenium: An essential micronutrient for sustainable dairy cows production.” Sustainability, 12(24), 10693.
Ullah, H.; Khan, R.U.; Mobashar, M.; Ahmad, S.; Sajid, A.; and et al. (2019). “Effect of yeast-based selenium on blood progesterone, metabolites and milk yield in Achai dairy cows.” Italian Journal of Animal Science, 18, 1445–1450.
Wang, C., Liu, Q., Yang, W. Z., Dong, Q., Yang, X. M., and et al. (2009). “Effects of selenium yeast on rumen fermentation, lactation performance and feed digestibilities in lactating dairy cows.” Livestock Science, 126(1-3), 239-244.
Whanger, P. (2002). “Selenocompounds in plants and animals and their biological significance.” Journal of the American College of Nutrition, 21, 223-232.