مروری بر ترکیبات جایگزین آنتی‌‎بیوتیک‌های محرک رشد در جیره دام و طیور

نوع مقاله : مقاله علمی- ترویجی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی‌ارشد تغذیه طیور، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، گیلان، ایران

2 دانشجوی کارشناسی‌ارشد تغذیه دام، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، البرز، ایران

چکیده

در چند دهه گذشته، مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در خوراک دام و طیور با هدف تحریک رشد مورد توجه قرار گرفته است. با این ‎وجود، پژوهش‌های تکمیلی در این حوزه نشان داده است که در برخی موارد استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها به عنوان یک محرک رشد، می‌‎تواند موجب مقاومت پاتوژنی گردد. از این‌‎رو، در سال‌های اخیر پژوهش‌های متعددی جهت یافتن جایگزین‌هایی برای این افزودنی‌ها و با هدف کمینه کردن آثار منفی آن‌ها انجام شده است. در مطالعه حاضر، با مرور اهم مطالعه‌های انجام ‌شده در این زمینه، جایگزین‌های معرفی شده که توسط مجامع علمی مورد پذیرش قرار گرفته‌اند، بررسی و دسته‌بندی شده است. مطابق این بررسی، جایگزین‌هایی مانند پروبیوتیک، پری‌بیوتیک، سین‌بیوتیک و علی‌الخصوص پست‌بیوتیک به‎ عنوان مکمل‌های جایگزین‎ جیره اصلی برای انواع آنتی‌‎بیوتیک‌های محرک رشد حال حاضر توصیه شده‌‎اند. در مقاله حاضر، ضمن معرفی هر یک از این دسته‌‎بندی‌ها، ویژگی‌های اصلی هر گروه و چالش‌های آن‌ها نیز بیان گردید. اگرچه در برخی موارد مانند پست‌بیوتیک‌ها به دلیل عدم وجود مطالعه کافی اطلاعات دقیق و جامعی از ساختار، مکانیسم عمل و نحوه تعامل با دیگر جایگزین‌های آنتی‌بیوتیکی در دسترس نیست، امّا سعی شده است تا اطلاعات در دسترس به شکل خلاصه و مفید در اختیار مخاطبان قرار بگیرد. در پایان نیز با توجه به روند پژوهشی بین‌‏المللی، پیشنهادهایی برای ادامه مسیر در جهت بهبود عملکرد دستگاه گوارش به کمک جایگزین‌های آنتی‌بیوتیکی ارائه شد.

کلیدواژه‌ها


Abbas, A. K., A. H. Lichtman, and S. Pillai. (2021). "Cellular and Molecular Immunology". South Asia Edition-E-Book. Elsevier Health Sciences.
Aureli, P., L. Capurso, A. M. Castellazzi, M. Clerici, M. Giovannini, L. Morelli, A. Poli, F. Pregliasco, F. Salvini, and G. V. Zuccotti. (2011). "Probiotics and health: an evidence-based review". Pharmacological Research, 63(5), 366-376.
Barton, M. D. (2000). "Antibiotic use in animal feed and its impact on human healt". Nutrition Research Reviews, 13(2), 279-299.
Ceylan, N., İ. ÇİFTÇİ, and Z. İLHAN. (2003)."The effects of some alternative feed additives for antibiotic growth promoters on the performance and gut microflora of broiler chicks". Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 27(3), 727-733.
Chaucheyras-Durand, F. and H. Durand. (2010). "Probiotics in animal nutrition and health". Beneficial Microbes, 1(1), 3-9.
Chen, F., L. Zhu, and H. Qiu. (2017). "Isolation and probiotic potential of Lactobacillus salivarius and Pediococcus pentosaceus in specific pathogen free chickens". Brazilian Journal of Poultry Science, 19, 325-332.
Salminen, S., Collado, M.C., Endo, A., Hill, C., Lebeer, S., Quigley, E.M., Sanders, M.E., Shamir, R., Swann, J.R., Szajewska, H. and Vinderola, G. (2021). "The International Scientific Association of Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of postbiotics". Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 18(9), 649-667.
De Vrese, M. and Schrezenmeir. (2008). "Probiotics, prebiotics, and synbiotics". Food Biotechnology, 111, 1-66.
Dhama, K., V. Verma, P. Sawant, R. Tiwari, R. Vaid, and R. Chauhan. (2011). "Applications of probiotics in poultry: Enhancing immunity and beneficial effects on production performances and health: A review". Journal of Immunology and Immunopathology, 13(1), 1-19.
Eriksson, H., N. Fall, S. Ivemeyer, U. Knierim, C. Simantke, B. Fuerst-Waltl, C. Winckler, R. Weissensteiner, D. Pomiès, and B. Martin. (2021). "Strategies for Keeping Cows and Calves Together on 104 European Dairy Farms–a Cross-Sectional Survey Study". Animals, 20, 1-40.
Ferket, P. (1990). "Effect of diet on gut microflora of poultry". Pages 122-129 in Proc. Proceedings 1990, Georgia Nutrition Conference for the Feed Industry, Atlanta Airport Hilton, Atlanta, Georgia, November 13-15. University of Georgia.
Fuller, R. (1989). "Probiotics in man and animals". The Journal of Applied Bacteriology, 66(5), 365-378.
Fuller, R. (1991). "Probiotics in human medicine". Gut, 32(4), 439.
Gagné, J. W., J. J. Wakshlag, K. W. Simpson, S. E. Dowd, S. Latchman, D. A. Brown, K. Brown, K. S. Swanson, and G. C. Fahey. (2013). "Effects of a synbiotic on fecal quality, short-chain fatty acid concentrations, and the microbiome of healthy sled dogs". BMC Veterinary Research, 9(1), 1-10.
Geier, M. S., R. N. Butler, and G. S. Howarth. (2007). "Inflammatory bowel disease: current insights into pathogenesis and new therapeutic options; probiotics, prebiotics and synbiotics". International Journal of Food Microbiology, 115(1), 1-11.
Getachew, T. (2016). "A review on effects of probiotic supplementation in poultry performance and cholesterol levels of egg and meat". Journal of  World's Poultry Research, 6(1), 31-36.
Gibson, G. R. and M. B. Roberfroid. (1995). "Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics". The Journal of Nutrition, 125(6),1401-1412.
HA, G. (2013). "Influence of feeding synbiotic containing Enterococcus faecium and inulin on blood metabolites, nutrient digestibility and growth performance in sheep fed alfalfa-based diet". Scientific Research and Essays, 8(21), 853-857.
Hamasalim, H. J. (2016). "Synbiotic as feed additives relating to animal health and performance". Advances in Microbiology, 6(4), 288-302.
Harish, K. and T. Varghese. (2006). "Probiotics in humans–evidence based review". Calicut Medical Journl, 4(4),e3.
Jones, B. V. and J. R. Marchesi. (2007). "Transposon-aided capture (TRACA) of plasmids resident in the human gut mobile metagenome". Nature Methods, 4(1), 55-61.
Laparra, J. M. and Y. Sanz. (2010). "Interactions of gut microbiota with functional food components and nutraceuticals". Pharmacological Research, 61(3), 219-225.
Lebeer, S., J. Vanderleyden, and S. C. De Keersmaecker. (2008). "Genes and molecules of lactobacilli supporting probiotic action". Microbiology and Molecular Biology Reviews, 72(4), 728-764.
Lee, S. J., N. H. Shin, J. U. Ok, H. S. Jung, G. M. Chu, J. D. Kim, I. H. Kim, and S. S. Lee. (2009). "Effects of dietary synbiotics from anaerobic microflora on growth performance, noxious gas emission and fecal pathogenic bacteria population in weaning pigs". Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 22(8), 1202-1208.
Martin, M. J., S. E. Thottathil, and T. B. Newman. (2015). "Antibiotics overuse in animal agriculture: a call to action for health care providers". Pages 2409-2410. Vol. 105. American Public Health Association.
Monteagudo-Mera, A., R. A. Rastall, G. R. Gibson, D. Charalampopoulos, and A. Chatzifragkou. (2019). "Adhesion mechanisms mediated by probiotics and prebiotics and their potential impact on human health". Applied Microbiology and Biotechnology, 103, 6463-6472.
Morniroli, D., G. Vizzari, A. Consales, F. Mosca, and M. L. Giannì. (2021). "Postbiotic supplementation for children and newborn’s health". Nutrients 13(3), 781.
Nayak, N., Smita Mohapatra, S., Ranjan Sahu, A. (2022). "Postbiotic: A novel non-AGP in poultry. Poultry Nutrition section. Available at: https://www.pashudhanpraharee.com/postbiotic-a-novel-non-agp-in-poultry/
Quigley, E. M. (2010). "Prebiotics and probiotics; modifying and mining the microbiota". Pharmacological Research, 61(3), 213-218.
Ra, J. (2004). "Effect of probiotics on production and improvement of environment in pigs and broilers". Korea Journal of Veterinary Public Health, 28, 157-167.
Saeed, K., Z. Mojtaba, and N. Somaye. (2011). "The effects of mannan-oligosaccharides on cecal microbial populations, blood parameters, immune response and performance of broiler chicks under controlled condition". African Journal of Biochemistry Research, 5(5), 160-164.
Scavuzzi, B., F. C. Henrique, L. Miglioranza, A. Simão, and I. Dichi. (2014). "Impact of prebiotics, probiotics and synbiotics on components of the metabolic syndrome". Annals of Nutritional Disorders and Therapy, 1(2), 1009.
Spring, P., C. Wenk, K. Dawson, and K. Newman. (2000). "The effects of dietary mannaoligosaccharides on cecal parameters and the concentrations of enteric bacteria in the ceca of salmonella-challenged broiler chicks". Poultry Science, 79(2), 205-211
Swanson, K. S., G. R. Gibson, R. Hutkins, R. A. Reimer, G. Reid, K. Verbeke, K. P. Scott, H. D. Holscher, M. B. Azad, and N. M. Delzenne. (2020). "The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of synbiotics". Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 17(11), 687-701.
Zhong, Y., S. Wang, H. Di, Z. Deng, J. Liu, and H. Wang. (2022). "Gut health benefit and application of postbiotics in animal production". Journal of Animal Science and Biotechnology, 13(1), 38.
Zulkifli, I., N. Abdullah, N. M. Azrin, and Y. Ho. (2000). "Growth performance and immune response of two commercial broiler strains fed diets containing Lactobacillus cultures and oxytetracycline under heat stress conditions". British Poultry Science, 41(5), 593-597.