استفاده از سیلاژ یونجه در تغذیۀ نشخوارکنندگان و نکات مهم در سیلو کردن یونجه

نوع مقاله : مقاله علمی- ترویجی

نویسندگان

دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، البرز، کرج، ایران

چکیده

خوراک، مهم‌ترین هزینۀ دامداری است که اغلب ۶۰ تا ۷۰ درصد هزینه‌های تولید را تشکیل می‌دهد. از یونجه با اسم Medicago sativa تحت عنوان ملکۀ نباتات علوفه‌ای یاد می‌شود که دارای ارزش غذایی بالاتری نسبت به سایر علوفه‌ها است. یونجه به دلیل خصوصیات تغذیه‌ای که دارد همواره بخشی از جیرۀ گاوهای شیری را شامل می‌شود. از دیرباز در ایران به ‌منظور افزایش مدت زمان نگهداری یونجه در دامداری، یونجه را در مزرعه به‌وسیله آفتاب خشک می‌کنند. خشک کردن در زیر آفتاب به‌تنهایی سبب کاهش ارزش غذایی یونجه و افزایش هدر رفت ماده خشک آن تا ۳۰ درصد می‌شود. روش دیگر نگهداری یونجه که در ایران به‌ ندرت انجام می‌شود سیلو کردن یونجه است؛ در این روش هدر رفت یونجه به ‌شدت کاهش می‌یابد. اما سیلاژ یونجه دارای چالش‌های آماده‌سازی و تغذیه‌ای از جمله نیاز به ظرفیت بالا می‌باشد که برای این موارد نیز می‌توان راهکارهایی مانند تغذیه به نسبت دو به یک با سیلاژ ذرت، تغذیه همراه با ملاس یا منابع انرژی سریع التخمیر در شکمبه و غنی‌سازی سیلاژ یونجه با مکمل‌ها را انجام داد. در این مقاله سعی شده است تا در یک نگاه اجمالی، علاقه‌مندان و خوانندگان را با برخی از اهمیت‌ها و چالش‌های تغذیۀ سیلاژ یونجه در نشخوارکنندگان آشنا ساخته و اطلاعات و راهکارهایی را در این زمینه در اختیار آن‌ها قرار داد.

کلیدواژه‌ها


زالی، ا.، گنج­خانلو، م.، هاشمی، ص.،  حاجیلو، م. و حسین ایمانی. (1395). "خوراک و خوراک دهی حیوانات اهلی." جهاد دانشگاهی، ایران.
امانلو، ح. و نیکخواه، ع (1394). " اصول تغذیه و خوراک دام." انتشارات دانشگاه زنجان، چاپ سوم، زنجان، ایران.
جعفری‌خورشیدی، ک.، جعفری، م.ع. و مقصودنژاد، ق. (1386). " اصول تغذیه دام و تکنولوژی مواد خوراکی." نشر علوم کشاورزی ایران، چاپ اول، تهران، ایران.
جعفری‌صیادی، ع. و نویدشاد، ب. (1391). " تغذیه دام." انتشارات حق شناس، چاپ دوم، تهران، ایران.
مظاهری لقب، ح.، عبدالهی، م.ر.، موسوی، س.س. و یزدی، ر. (1390). "اثر فاصله ردیف کاشت و مرحله برداشت علوفه چین اول بـرتولیـد بـذر یونجـه."
وکیلی، س.ع.، دانش مسگران، م. و نصیری مقدم، ح. (1388). "خصوصیات شیمیایی، فراسنجه های تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام سیلاژ یونجه غنی شده بااسید کلریدریک و اوره و تاثیر آنها بر ویژگی‌های تولیدی گاوهای تازه­زای هلشتاین." پژوهش های علوم دامی، 1(2)، 1-13.
Anisimov, A. A. (2006). “Vash sel'skii konsul'tant.”  4, 28-30 (in Russ.). 
Annison, E. F., and White, R. R. (1962). “Formate metabolism in sheep.” Biochemical Journal, 84(3), 552.
Broderick, G. A. (1985). “Alfalfa silage or hay versus corn silage as the sole forage for lactating dairy cows.” Journal of Dairy Science, 68(12), 3262-3271.‏
Broderick, G. A., and Radloff, W. J. (2004). “Effect of molasses supplementation on the production of lactating dairy cows fed diets based on alfalfa and corn silage.” Journal of Dairy Science, 87(9), 2997-3009.‏
Calberry, J. M., Plaizier, J. C., Einarson, M. S., and McBride, B. W. (2003). “Effects of replacing chopped alfalfa hay with alfalfa silage in a total mixed ration on production and rumen conditions of lactating dairy cows.” Journal of Dairy Science, 86(11), 3611-3619.‏
Colenbrander, V. F., Hill, D. L., Eastridge, M. L., and Mertens. D. R. “Formulating dairy rations with neutral detergent fiber. 1. Effect of silage source.” Journal of Dairy Science 69, 10 (1986), 2718-2722.
Dhiman, T. R., and Satter, L. D. (1997). “Yield response of dairy cows fed different proportions of alfalfa silage and corn silage.” Journal of Dairy Science, 80(9), 2069-2082.‏
Dunière, L., Sindou, J., Chaucheyras-Durand, F., Chevallier, I., and Thévenot-Sergentet, D. (2013). “Silage processing and strategies to prevent persistence of undesirable microorganisms.” Animal Feed Science and Technology, 182(1-4), 1-15.‏
Hoffman, P. C., Combs, D. K., Brehm, N. M., and Welch, D. A. (1997). “Performance of lactating dairy cows fed red clover or alfalfa silage.” Journal of Dairy Science, 80(12), 3308-3315.‏
Lallemand Animal Nutrition. 2019a. Alfalfa (Lucerne) silage. https://magniva.lallemandanimalnutrition.com/en/global/alfalfa-lucerne-silage/
Lallemand Animal Nutrition. 2019b. Silage heating. https://magniva.lallemandanimalnutrition.com/en/global/silage-heating/
National Research Council. (2021). “Nutrient Requirements of Dairy Cattle.” National Academy of Sciences, No. 8, Washington, D.C., USA.
Ogunade, I. M., Martinez-Tuppia, C., Queiroz, O. C. M., Jiang, Y., Drouin, P., and et al. (2018). “Silage review: Mycotoxins in silage: Occurrence, effects, prevention, and mitigation.” Journal of Dairy Science, 101(5), 4034-4059.‏
Pobednov, Y. A., Kuchin, I. V., and Soldatova, V. V. (2016). “Competitive effectiveness of haylage making and ensiling wilted gramineous by preparations of lactic-acid bacteria.” Kormoproizvodstvo, (3), 36-40.‏
Rotz, C. A. (2005). “Postharvest changes in alfalfa quality.” Proceeding of California Alfalfa and Forage Symposium, Visalia, CA, December 12–14.
Rotz, C. A., and Abrams, S. M. (1988). “Losses and quality changes during alfalfa hay harvest and storage.” Transactions of the ASAE, 31(2), 350-0355.‏
Rotz, C. A., Abrams, S. M., and Davis, R. J. (1987). “Alfalfa drying, loss and quality as influenced by mechanical and chemical conditioning.” Transactions of the ASAE, 30(3), 630-0635.‏
Saxe, Craig. (2007). “Big bale storage losses; how different options stack up.” Wisconsin Forage Bulletin.
Shaver, R. D., Satter, L. D., and Jorgensen, N. A. (1988). “Impact of forage fiber content on digestion and digesta passage in lactating dairy cows.” Journal of Dairy Science, 71(6), 1556-1565.‏
Sinclair, L. A., Garnsworth, P. C., Newbold, J. R., and Buttery, P. J. (1993). “Effect of synchronizing the rate of dietary energy and nitrogen release on rumen fermentation and microbial protein synthesis in sheep.” The Journal of Agricultural Science, 120(2), 251-263.‏
Strauch, B. A., and Stockton, M. C. (2013). “Feed cost cow-Q-lator in Beef feeding and nutrition.” University of Nebraska-Lincoln Extension, Institute of Agriculture and Natural Resources, USA.
Valadares Filho, S. D. C., Broderick, G. A., Valadares, R. F. D., and Clayton, M. K. (2000). “Effect of replacing alfalfa silage with high moisture corn on nutrient utilization and milk production.” Journal of Dairy Science, 83(1), 106-114.‏
Wang, S., Guo, G., Li, J., Chen, L., Dong, Z., and et al. (2018). “Improvement of fermentation profile and structural carbohydrate compositions in mixed silages ensiled with fibrolytic enzymes, molasses and Lactobacillus plantarum MTD-1.” Italian Journal of Animal Science.‏
Wu, Z., and Satter, L. D. (2000). “Milk production during the complete lactation of dairy cows fed diets containing different amounts of protein.” Journal of Dairy Science, 83(5), 1042-1051.
Yan, R., Han, J. G., Zhang, X., and Li, Z. (2010). “Effects of different corn silage: Alfalfa silage ratios and full fat extruded soybeans on milk composition, conjugated linoleic acids content in milk fat and performance of dairy cows.” African Journal of Biotechnology, 9(33).