شیر غنی‌سازی شده با ویتامین D و نقش آن در سلامت انسان

نوع مقاله : مقاله مروری

نویسندگان

دانشجویان کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام، گروه مهندسی علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

مطالعات متعددی با بررسی وضعیت ویتامین D در خوراک، در بسیاری از کشورهای جهان نشان دادند که به لحاظ تغذیه‌­ای عمدۀ کشور­ها در این زمینه از وضعیت مطلوبی برخوردار نیستند. یکی از وظایف بیولوژیکی مهم ویتامین D کنترل جذب، انتقال و رسوب کلسیم و به میزان کمتر فسفر، در فرآیند معدنی شدن استخوان است. ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی ضروری است که نقش‌های مهمی در اندام‌­های اسکلتی و غیر­اسکلتی، شامل جلوگیری از بیماری‌های مزمن مانند دیابت، بیماری‌های قلبی-عروقی، اختلالات خود ایمنی و سرطان دارد. یکی از روش‌های تأمین این ویتامین مصرف آن از طریق غذا است و این در حالی است که تنها تعداد محدودی از مواد غذایی به طور طبیعی حاوی مقادیر بالایی از ویتامین D هستند، بنابراین کمبود این ویتامین همیشه گزارش شده و غنی‌سازی مواد غذایی مصرفی انسان از جمله روش‌­های رایجی است که برای غلبه بر چنین کمبودهایی در ترکیبات ریز­مغذی مواد غذایی استفاده می‌شود. محصولات لبنی، خصوصاً شیر، گزینۀ ایده‌آلی برای غنی‌سازی با ویتامین D، کلسیم و گاهاً سایر مواد معدنی هستند. 

کلیدواژه‌ها