%0 Journal Article %T شیر غنی‌سازی شده با ویتامین D و نقش آن در سلامت انسان %J علمی- ترویجی (حرفه‌ای) دامِستیک %I انجمن علمی- دانشجویی گروه مهندسی علوم دامی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2717-3038 %A بوذری, امید %A علیوردی نسب, کیمیا %D 2021 %\ 11/22/2021 %V 21 %N 2 %P 50-55 %! شیر غنی‌سازی شده با ویتامین D و نقش آن در سلامت انسان %K شیر %K ویتامین D %K سلامت استخوان %K غنی‌سازی %K سلامت انسان %K محصولات لبنی %R 10.22059/domesticsj.2021.327421.1075 %X مطالعات متعددی با بررسی وضعیت ویتامین D در خوراک، در بسیاری از کشورهای جهان نشان دادند که به لحاظ تغذیه‌ای عمدۀ کشورها در این زمینه از وضعیت مطلوبی برخوردار نیستند. یکی از وظایف بیولوژیکی مهم ویتامین D کنترل جذب، انتقال و رسوب کلسیم و به میزان کمتر فسفر، در فرآیند معدنی شدن استخوان است. ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی ضروری است که نقش‌های مهمی در اندام‌های اسکلتی و غیراسکلتی، شامل جلوگیری از بیماری‌های مزمن مانند دیابت، بیماری‌های قلبی- عروقی، اختلالات خود ایمنی و سرطان دارد. یکی از روش‌های تأمین این ویتامین مصرف آن از طریق غذا است و این در حالی است که تنها تعداد محدودی از مواد غذایی به طور طبیعی حاوی مقادیر بالایی از ویتامین D هستند، بنابراین کمبود این ویتامین همیشه گزارش شده و غنی‌سازی مواد غذایی مصرفی انسان از جمله روش‌های رایجی است که برای غلبه بر چنین کمبودهایی در ترکیبات ریزمغذی مواد غذایی استفاده می‌شود. محصولات لبنی، خصوصاً شیر، گزینۀ ایده‌آلی برای غنی‌سازی با ویتامین D، کلسیم و گاهاً سایر مواد معدنی هستند. %U https://domesticsj.ut.ac.ir/article_83166_edc71da5fde39e8f07a0397c343077ca.pdf