"دنیای بدون زنبورعسل واقعاً جای قشنگی نیست" | مصاحبه با مهندس محمد رفاهی، محقق و پژوهشگر گیاهان ارزشمند در زنبورداری ایران|

نوع مقاله : مصاحبه

نویسنده

دانشجوی کارشناسی ارشد پرورش زنبور عسل، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

در اواخر دهۀ پنجاه تا اواسط دهۀ هفتاد هجری شمسی، کشور ایران رشد جمعیت قابل توجهی را تجربه کرد. توسعه‌ی نامتقارن در کشور (که خود نیز یکی از دلایل همین رشد جمعیت بود) و از سوی دیگر پیشرفت علوم و پررنگ‌‌تر شدن نقش تکنولوژی در زندگی بشر باعث گردید تا این خیل عظیم از متولدین در این سال‌ها نتوانند جایگاه و شغل مناسبی برای خود پیدا کرده یا راهکارهایی که توسط بزرگ‌ترها به آن‌ها برای زندگی و پیشرفت داده می‌شد، ناکارآمد جلوه می‌کرد. این شد تا بسیاری از این جوانان از مجاری مختلف به سمت پیدا کردن جایگاه خود در دنیای متفاوت امروزی بروند و  بدیهی است که بخش زیادی از این تلاش‌ها مساوی بود با آزمون و خطاهای بسیار، به قیمت از دست رفتن دوران طلایی عمر و صرف هزینه‌های مادی و معنوی گزاف. در کنار تحقیق و بررسی، مشورت و کمی هم پذیرفتن خطر، شنیدن به صحبت‌های هم نسلی‌هایی که به نوعی راه و جایگاه خود را پیدا کرده و با سرسختی و مرارت در آن ایستادگی می‌کنند، نقش مهمی را در مسیریابی و از همه مهم‌تر حفظ امید دارد. دیدن یک تجربه‌ی موفق از یک آدم هم سن و سال با شرایط تقریباً مشابه و یکسان، وقتی با چاشنی خلاقیت همراه شود می‌تواند پنجره‌های جدیدی را برای انسان باز کند.
یکی از دهه شصتی‌هایی که توانسته در این شرایط راه خود را پیدا کرده و محکم و استوار به آن ادامه دهد، محمد  رفاهی است. او نه تنها در همین سنین جوانی کارهایی کرده که تاکنون در کشور نمونه نداشته، بلکه توانسته در بین زنبورداران حرفه‌ای و محققین دانشگاهی به عنوان صاحب نظر وارد شده و همزمان با رشد و ترقی خود، صنعت زنبورداری را نیز ارتقا داده و تبدیل به یک نمونۀ مثال زدنی از نسل جوانی بشود که آینده‌ی این کشور را رقم خواهند زد. در ادامه، مصاحبه‌ی ما با ایشان را می‌خوانید که در آن از زمینه‌های ایجاد علاقه به زنبورعسل و شرح فعالیت‌هایشان سخن گفتیم و در آخر هم گپ و گفتی پیرامون جایگاه فعلی زنبورعسل در ایران و زمینه‌های شغلی و تحقیقاتی برای جوانان داشتیم.