اهمیت استفاده از گلوکز و مکمل‌های گلوکوژنیک در تغذیۀ گاوهای شیری

نوع مقاله : مقاله علمی- ترویجی

نویسنده

کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، ارومیه، آذربایجان غربی، ایران

چکیده

در طول تاریخ گاوهای شیری سهم بسزایی در سلامت و تغذیۀ انسان داشته‌اند و از لحاظ اقتصادی، صنعت پرورش گاوهای شیری بزرگترین جزء تشکیل دهندۀ پرورش حیوانات در بیشتر نقاط دنیا می‌باشد. در دورۀ انتقال تقاضا برای انرژی و مواد مغذی مورد نیاز برای رشد جنین، تولید شیر و آغوز که با تغییرات هورمونی همراه است به طور چشمگیری افزایش می‌یابد. مدیریت گاوها در طول دورۀ انتقال بایستی به منظور کاهش تعادل منفی انرژی با تغذیه از طریق جیره‌های مخصوص باشد. کاهش کمبودهای مواد معدنی که منجر به تب شیر و سایر بیماری های متابولیک می‌گردد و همچنین کاهش موبیلیزاسیون چربی که منجر به کتوز و کبد چرب می‌گردد از اهداف تغذیه‌ای دوره انتقال می‌باشد. عمده‌ترین هدف در برنامه‌های مدیریت گاوهای خشک و انتظار زایش حداقل نمودن تغییرات مرتبط با کاهش خوراک مصرفی است، چرا که مصرف خوراک یک مشخصۀ ضروری سلامت و تولید است. با این وجود توجه به تأمین گلوکز برای نشخوارکنندگان اهمیت بسزایی دارد. استفاده از فناوری‌هایی به منظور محافظت مواد مغذی در محیط شکمبه قادر به تأمین مواد مغذی مورد نیاز حیوان و پیشگیری از تجزیۀ شکمبه‌ای خواهد بود. تغذیۀ گلوکز محافظت شده در حال تبدیل شدن به یک استراتژی جایگزین برای افزایش گلوکز و تأمین انرژی گاوهای شیری است و پاسخ حیوانات به مکمل تابعی از وضعیت تولیدی حیوان و ماهیت مکمل است.

کلیدواژه‌ها


افتخاری، م. دهقان بنادکی، م. و آقا شاهی، ع. (1399). "مدیریت تغذیه و پرورش گاوهای شیری در دوره‌ی انتقال." تحقیقات علوم دامی کشور.
قربانی، غ. (1381). "ناهنجاری‌های متابولیکی در گاو" جهاد دانشگاهی، دانشگاه صنعتی، اصفهان، ایران.
Block, E. (2010). “Transition cow research–what makes sense today.” Proceedings High Plains Dairy Conference, 75-98.
Brockman, R. P. (2005). “Effect of insulin on the utilization of propionate in gluconeogenesis in sheep.” British Journal of Nutrition, 64(1), 95-101.
Cummins, K. A., and Russell, R. W. (1985). “Effects of feeding whole cottonseed to lactating dairy cows on glucose and palmitate metabolism.” Journal of Dairy Science, 68(8), 2009-2015.
Drackley, J. K. (1999). “Biology of dairy cows during the transition period: the final frontier.” Journal of Dairy Science, 82(11), 2259-2273.
Esposito, G., Irons, P. C., Webb, E. C., and Chapwanya, A. (2014). “Interactions between negative energy balance, metabolic diseases, uterine health and immune response in transition dairy cows.” Animal Reproduction Science, 144(3-4), 60-71.
Garnsworthy, P. C., and Topps, J. H. (1982). “The effect of body condition of dairy cows at calving on their food intake and performance when given complete diets.” Animal Science, 35(1), 113-119.
Goff, J. P., and Horst, R. L. (1997). “Physiological changes at parturition and their relationship to metabolic disorders.” Journal of Dairy Science, 80(7), 1260-1268.
Grummer, R. R. (1995). “Impact of changes in organic nutrient metabolism on feeding the transition dairy cow.” Journal of Animal Science, 73(9), 2820- 2833.
Hammon, H. M., Schäff, C. T., Gruse, J., and Weber, C. (2016). “Hepatic metabolism of glucose in the adaptation to the transition period in the dairy cow.” Energy and protein metabolism and nutrition (ed. J Skomial and H Lapierre), 41-52.
Hurtaud, C., Lemosquet, S., and Rulquin, H. (2000). “Effect of graded duodenal infusions of glucose on yield and composition of milk from dairy cows. 2. Diets based on grass silage.” Journal of Dairy Science, 83(12),2952-2962.
Hutjens, M., and E. Aalseth. (2005). “Caring for transition cows.” Hoard's Dairyman.
Knowlton, K. F., Dawson, T. E., Glenn, B. P., Huntington, G. B., and Erdman, R. A. (1998). “Glucose metabolism and milk yield of cows infused abomasally or ruminally with starch.” Journal of Dairy Science, 81(12), 3248-3258.
Kronfeld, D. S. (1982). “Major metabolic determinants of milk volume, mammary efficiency, and spontaneous ketosis in dairy cows.” Journal of Dairy Science, 65(11), 2204-2212.
Kvidera, S. K., Horst, E. A., Abuajamieh, M., Mayorga, E. J., Fernandez, M. S.,and et al. (2017). “Glucose requirements of an activated immune system in lactating Holstein cows.” Journal of Dairy Science, 100(3), 2360-2374.
Lean, I., and D. Peter. (2010). “Transition cow management, a review for nutritional professionals, veterinarians and farm advisers.” Dairy Australia.
Osborne, V. R., Leslie, K. E., and McBride, B. W. (2002). “Effect of supplementing glucose in drinking water on the energy and nitrogen status of the transition dairy cow.” Canadian Journal of Animal Science, 82(3), 427-433
Overton, M. W., and W. Gene Boomer, (2010). |”Transition Management Checklist.” Mid-South Ruminant Nutrition Conference. Arlington, Texas.
Overton, T. R., and Waldron, M. R. (2004). “Nutritional management of transition dairy cows: strategies to optimize metabolic health.” Journal of Dairy Science, 87, E105-E119.
Overton, T. R., and Waldron, M. R. (2004). “Nutritional management of transition dairy cows: strategies to optimize metabolic health.” Journal of Dairy Science, 87, E105-E119.
Patton, R. S., Sorenson, C. E., and Hippen, A. R. (2004). “Effects of dietary glucogenic precursors and fat on feed intake and carbohydrate status of transition dairy cows.” Journal of Dairy Science, 87(7), 2122-2129.
Reynolds, C. K. (2006). “Splanchnic amino acid metabolism in ruminants.” In Ruminant physiology: Digestion, metabolism and impact on gene expression, immunology and stress (ed. Sejrsen, K, Velplund, TH and Nielsen, MO), 225–248.
Valour, D., Hue, I., Degrelle, S. A., Déjean, S., Marot, G., and et al. (2013). “Preand postpartum mild underfeeding influences gene expression in the reproductive tract of cyclic dairy cows.” Reproduction in Domestic Animals, 48(3), 484-499.
Van Saun, R.J., 2014. Dairy Nutrition. Veterinary Clinics: Food Animal Practice, 30(3).
Wang, Y., Han, X., Tan, Z., Kang, J., and Wang, Z. (2020). “Rumen-protected glucose stimulates the insulin-like growth factor system and mTOR/AKT pathway in the endometrium of early postpartum dairy cows.” Animals, 10(2), 357.
Wathes, D. C., Cheng, Z., Bourne, N., Taylor, V. J., Coffey, M. P., and et al. (2007). “Differences between primiparous and multiparous dairy cows in the inter- relationships between metabolic traits, milk yield and body condition score in the periparturient period.” Domestic Animal Endocrinology, 33(2), 203-225.