ورم‌پستان در گاوهای شیری و درمان آن

نوع مقاله : مقاله علمی- ترویجی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی‌ارشد گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، گلستان، ایران

2 دانشجوی دکتری تخصصی گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، گلستان، ایران

10.22059/domesticsj.2023.364597.1132

چکیده

ورم‌پستان (التهاب غدد پستانی) از دیرباز به‌ عنوان یکی از پرهزینه‌ترین بیماری‌های گاوهای شیری در سراسر جهان شناخته شده است. در بیشتر موارد توسط باکتری‌های بیماری‌زا ایجاد می‌شود و به دو شکل ورم‌پستان بالینی (که شامل حاد و مزمن می‌باشد) و تحت بالینی بروز می‌کند. ورم‌پستان بالینی علائم بالینی آشکاری ایجاد می‌کند که توجه دامدار و مراقبت سریع دامپزشکی را می‌طلبد. از طرف دیگر ورم‌پستان تحت بالینی اغلب مورد توجه قرار نمی‌گیرد و تنها در صورتی قابل ‌تشخیص است که آزمایش‌های خاصی روی نمونه شیر انجام شود. ورم‌پستان تحت بالینی دارای اثر نامطلوب و زیان‌باری بر اقتصاد فارم‌های پرورش گاو شیری دارد، زیرا موجب از دست دادن مستقیم کمیت و کیفیت شیر گاوها می‌شود. در عین ‌حال مصرف شیر گاوهای مبتلا به ورم‌پستان باعث عفونت و بیماری در سایر حیوانات مصرف‌کننده و همچنین انسان می‌شود. این امر اهمیت تشخیص زود هنگام و دقیق انواع مختلف التهاب غده پستانی را تعیین می‌کند. اگرچه چندین استراتژی در طول سال‌ها به ‌منظور مدیریت هر دو شکل بالینی و تحت بالینی ورم‌پستان توسعه داده  ‌شده است، اما همه آن‌ها فاقد اثر بخشی برای از بین بردن عامل ایجادکننده مرتبط در هنگام استفاده به‌ صورت تک درمانی هستند. علاوه بر این، تحقیقات باید به سمت توسعه تکنیک‌های درمانی جدید هدایت شود که هم بتواند جایگزین تکنیک‌های مرسوم شود و هم مشکل مقاومت آنتی‌بیوتیکی در حال ظهور را حل کند.

کلیدواژه‌ها


عموزاده آرائی، ک.، محمدی‌فرد، ه.، و اسدی، م. (1402). "تأثیر تجویز اسانس اوجی ((Pulegium Mentha بر درمان ورم‌پستان تحت بالینی گاو هلشتاین." تازه‌ها در میکروب شناسی دامپزشکی، 6(1)، 95-106.
عموزاده آرائی، ک.، قورچی، ت.، توغدری، ع.، اسدی، م.، و مهرانی، ک. (1402). "اثر سطوح مختلف گیاه اوجی بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی، رفتار نشخوار، فراسنجه‌های خونی و شکمبه‌ای میش‌های دالاق." تولیدات دامی، 25(1)، 71-81.
تاجیک، پ.،  دارابی، م.، لطف‌اله‌زاده، ص.، و محمدصادق، م. (۱۳۸۸). "تاثیر تجویز اسانس آویشن شیرازی بر درمان ورم‌پستان تحت بالینی گاو." فصلنامه گیاهان دارویی. ۱۰(39)، ۸۷-۸۱.
Andrews, A. H., Blowey, R. W., Boyd, H., & Eddy, R. G. (2008).  “Bovine medicine: Diseases and Husbandry of Cattle.” John Wiley & Sons.
Awandkar, S. P., Khode, N. V., Sardar, V. M., and Mendhe, M. S. (2009). "Prevalence and current antibiogram trend of mastitic agents in Udgir and its vicinity, Maharashtra State, India." International Journal of Dairy Science4(3), 117-122.
Basti, A. A., Misaghi, A., and Khaschabi, D. (2007). "Growth response and modelling of the effects of Zataria multiflora Boiss. Essential oil, pH and temperature on Salmonella typhimurium and Staphylococcus aureus." LWT-Food Science and Technology40(6), 973-981. ‏
Cho, B. W., Cha, C. N., Lee, S. M., Kim, M. J., Park, J. Y., Yoo, C. Y., and Lee, H. J. (2015). "Therapeutic effect of oregano essential oil on subclinical bovine mastitis caused by Staphylococcus aureus and Escherichia coli." Korean Journal of Veterinary Research55(4), 253-257. ‏
Constable, P. D., Hinchcliff, K. W., Done, S. H., and Grünberg, W. (2017). Diseases of the mammary gland. Veterinary medicine. A textbook of the diseases of cattle, horses, sheep, pigs, and goats. St. Louis: Elsevier, 1904-2001. ‏
Contreras, A., Sierra, D., Sánchez, A., Corrales, J. C., Marco, J. C., Paape, M. J., and Gonzalo, C. (2007). "Mastitis in small ruminants." Small Ruminant Research68(1-2), 145-153.
Dimitrov, D., Stoimenov, G., and Morrison, O. (2018). "Diagnosis of subclinical mastitis in dairy goats." Journal of Medical and Dental Practice. Medlnform1, 702-707. ‏
Haenlein, G. F. W., Schultz, L. H., and Zikakis, J. P. (1973). "Composition of proteins in milk with varying leucocyte contents." Journal of Dairy Science56(8), 1017-1024. ‏
Halasa, T., Huijps, K., Østerås, O., and Hogeveen, H. (2007). "Economic effects of bovine mastitis and mastitis management: A review." Veterinary Quarterly29(1), 18-31.
Heydari, Z., Ghaemi, N., and Faezi, G. M. (2008). "Evaluation of insitu activity of bacteriocin produced by lactic acid bacteria isolation from dairy products."  Journal of Biology Science, 1(3):13-22
Hogeveen, H., and Lankveld, J. M. G. (2002). "Economics of milk quality-some starting points for discussion." In Proceedings of the workshop definition of normal and abnormal milk at time of milking, Foulum, Denmark (pp. 81-89). ‏
Holtenius, K., Waller, K. P., Essén-Gustavsson, B., Holtenius, P., and Sandgren, C. H. (2004). "Metabolic parameters and blood leukocyte profiles in cows from herds with high or low mastitis incidence." The Veterinary Journal168(1), 65-73.
Islam, B., Khan, S. N., Haque, I., Alam, M., Mushfiq, M., and Khan, A. U. (2008). "Novel anti-adherence activity of mulberry leaves: inhibition of Streptococcus mutans biofilm by 1-deoxynojirimycin isolated from Morus alba." Journal of Antimicrobial Chemotherapy62(4), 751-757. ‏
Islam, M. A., Islam, M. Z., Rahman, M. S., and Islam, M. T. (2011). "Prevalence of subclinical mastitis in dairy cows in selected areas of Bangladesh." Bangladesh Journal of Veterinary Medicine9(1), 73-78. ‏
Jayarao, B. M., and Wolfgang, D. R. (2003). "Bulk-tank milk analysis: A useful tool for improving milk quality and herd udder health." Veterinary Clinics: Food Animal Practice19(1), 75-92. ‏
Jones, G. M., and Bailey, T. L. (2006). "Understanding the basics of mastitis. Virginia Cooperative Extension, Publication No. 404-233." Virginia State University, 1-7. ‏
Khan, M. Z., and Khan, A. (2006). "Basic facts of mastitis in dairy animals: A review." Pakistan Veterinary Journal26(4), 204-208.
Lateef, A., Das, H., Panchasara, H. H., Nilufar, H., and Sanap, M. J. (2014). "Seasonal effects on milk yield, erythrocytic and leukocytic indices of Kankrej cattle (Bos indicus)." Veterinary World7(7), 472-477.
Mahboubi, M., and Haghi, G. (2008). "Antimicrobial activity and chemical composition of Mentha pulegium L. essential oil." Journal of Ethnopharmacology119(2), 325-327. ‏
Mir, A. Q., Bansal, B. K., and Gupta, D. K. (2014). "Subclinical mastitis in machine milked dairy farms in Punjab: prevalence, distribution of bacteria and current antibiogram." Veterinary World7(5). ‏
Mir, A. Q., Bansal, B. K., and Gupta, D. K. (2014). "Subclinical mastitis in machine milked dairy farms in Punjab: prevalence, distribution of bacteria and current antibiogram." Veterinary World7(5), 291-294. ‏
Morin, D. E. (2004, July). "Acute mastitis: revisiting the goals of therapy." In 23rd World Buiatrics Congress. Québec, Canada. July (pp. 11-16). ‏
Mubarack, H. M., Doss, A., Vijayasanthi, M., and Venkataswamy, R. (2012). "Antimicrobial drug susceptibility of Staphylococcus aureus from subclinical bovine mastitis in Coimbatore, Tamilnadu, South India." Veterinary World5(6), 352. ‏
Mushtaq, S., Shah, A. M., Shah, A., Lone, S. A., Hussain, A., Hassan, Q. P., and Ali, M. N. (2018). "Bovine mastitis: An appraisal of its alternative herbal cure." Microbial Pathogenesis114, 357-361. ‏
Nurdin, E. (2010). "Pemanfaatan kunyit manga (Curcuma mangga) terhadap ekologi rumen sapi perah Holstein."Jurnal Online Universitas Jambi, 12(3), 86-89.
Nurdin, E., Amelia, T., and Makin, M. (2011). "The effects of herbs on milk yield and milk quality of mastitis dairy cow." Journal of the Indonesian Tropical Animal Agriculture36(2), 104-108. ‏
Pașca, C., Mărghitaș, L., Dezmirean, D., Bobiș, O., Bonta, V., Chirilă, F., and Fiț, N. (2017). "Medicinal plants based products tested on pathogens isolated from mastitis milk." Molecules22(9), 1473. ‏
Ruegg, P. L. (2017). "A 100-Year Review: Mastitis detection, management, and prevention." Journal of Dairy Science100(12), 10381-10397. ‏
Schällibaum, M. (2001). "Impact of Somatic Cell Count on the Quality of Fluid Milk and Cheese. In Annual Meeting-National Mmastitis Council Incorporated. National Mastitis Council; 1999, 40, 38-46. ‏
Seegers, H., Fourichon, C., and Beaudeau, F. (2003). "Production effects related to mastitis and mastitis economics in dairy cattle herds." Veterinary Research34(5), 475-491.
Sharma, N., Singh, N. K., and Bhadwal, M. S. (2011). "Relationship of somatic cell count and mastitis: An overview." Asian-Australasian Journal of Animal Sciences24(3), 429-438. ‏
Sharun, K., Dhama, K., Tiwari, R., Gugjoo, M. B., Iqbal Yatoo, M., Patel, S. K., and Chaicumpa, W. (2021). "Advances in therapeutic and managemental approaches of bovine mastitis: a comprehensive review." Veterinary Quarterly41(1), 107-136.
Sinha, M. K., Thombare, N. N., and Mondal, B. (2014). "Subclinical mastitis in dairy animals: incidence, economics, and predisposing factors." The Scientific World Journal2014. ‏
Suriyasathaporn, W., Chewonarin, T., and Vinitketkumnuen, U. (2012). "Differences in severity of mastitis and the pathogens causing various oxidative product levels." Advances in Bioscience and Biotechnology3(04), 454-458.
Thompson-Crispi, K. A., Miglior, F., and Mallard, B. A. (2013). "Incidence rates of clinical mastitis among Canadian Holsteins classified as high, average, or low immune responders." Clinical and Vaccine Immunology20(1), 106-112. ‏
Tiwari, R., Latheef, S. K., Ahmed, I., Iqbal, H., Bule, M. H., Dhama, K., and Farag, M. R. (2018). "Herbal immunomodulators-a remedial panacea for designing and developing effective drugs and medicines: current scenario and future prospects." Current Drug Metabolism19(3), 264-301. ‏
Toledo, C. C. B. F. Í., and Ribas, N. P. (2001). "Milk quality and subclinical mastitis detection through somatic cells counting." Acta Scientiarum Maringá23(4), 1065-1068.
Yalcin, C., Stott, A. W., Logue, D. N., and Gunn, J. (1999). "The economic impact of mastitis-control procedures used in Scottish dairy herds with high bulk-tank somatic-cell counts." Preventive Veterinary Medicine41(2-3), 135-149.
Zahraei-Salehi, T., Vojgani, M., Bayat, M., Torshizi, H., and Akhondzadeh, A. (2005). "Determination of minimum inhibitory concentration (MIC) of extract of Zataria multiflora against Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus and E. coli." Journal of Veterinary Research, 60, 107-10. ‏
Zhou, F., Ji, B., Zhang, H., Jiang, H., Yang, Z., Li, J., and Yan, W. (2007). "Synergistic effect of thymol and carvacrol combined with chelators and organic acids against Salmonella Typhimurium." Journal of Food Protection70(7), 1704-1709. ‏