مروری کوتاه بر مباحث تغذیه‌ای ماهی‌های آکواریومی

نوع مقاله : حیوانات خانگی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

2 دانشجوی کارشناسی گروه مهندسی علوم دامی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

مقدمه‌ای کوتاه
تغذیۀ صحیح ماهیان آکواریومی یکی از اصلی‌ترین نکات مورد توجه برای نگهداری این حیوانات زینتی و زیبا است که باید توسط افراد مرتبط با صنعت آبزیان زینتی و همچنین افرادی که از این حیوانات در منازل نگهداری می‌کنند به خوبی رعایت شود. بسیاری از بیماری‌های شناخته شده و یا ناشناختۀ ماهی‌ها عمدتاً در اثر سوء تغذیه و یا مصرف خوراک‌های آلوده به انواع عوامل بیماری‌زا ایجاد می‌شود. منظور از سوء تغذیه، ناهنجاری‌های ناشی از قرار دادن خوراک بیش از حد و آلوده، خوراک‌های حاوی کمبودهای پروتئین، چربی، مواد معدنی و ویتامین و یا خوراک‌هایی که به دلایلی طی نگهداری طولانی مدت ارزش تغذیه‌ای خود را از دست داده‌اند، در اختیار این حیوانات است (عمادی، ۱۳۸۹). در این سری از شماره نشریه علمی- ترویجی (حرفه‌ای) دامِستیک، سعی شده است تا مطالبی در رابطه با مقدار و انواع تغذیۀ ماهی‌های آکواریومی به اشتراک گذاشته شود که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد.
میزان خوراک‌­دهی
اساساً آبزیان را باید با توجه به رفتار و نوع تغذیۀ آن‌ها تغذیه نمود. بر اساس تجربیات پرورش‌دهندگان، گرسنه نگه داشتن ماهی‌ها برای مدت زمان بسیار کم بهتر از سیرکردن بیش از حد آن‌ها یا به عبارت بهتر خوراک‌­دهی بیش از حد است. مصرف خوراک بالا و تغذیۀ ناسالم باعث چاقی بیش از حد، ورم روده، جمع‌شدن چربی دور قلب، داخل کبد، کلیه‌ها و اطراف اندام­‌های داخلی بدن می­‌گردد که این امر نهایتاً منجر به اختلال در عملکرد هر یک از ارگان‌­های درگیر می‌شود (عمادی، ۱۳۸۹). در این رابطه یک قانون عمومی وجود دارد که شامل دو اصل است: ١- خوراک‌­دهی یکبار در روز و ۲- پرهیز از خوراک‌­دهی با استفاده از اقلام خوراکی که مصرف آن­‌ها توسط ماهی‌­ها بیش از یک دقیقه به طول می‌­انجامد (فاضلی، ۱۳۸۹).

عنوان مقاله [English]

A brief overview of aquarium fish nutrition topics

نویسندگان [English]

  • Saman Hosein Abadi 1
  • Amin Kazemi 2
1 M.Sc. Student of Animal Nutrition, Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources at the University of Tehran, Karaj, Iran
2 B.Sc. Student of Animal Science, Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources at the University of Tehran, Karaj, Iran
پیغان، ر. (1388)،" آبزی پروری برای دامپزشکان" انتشارات دانشگاه شهید چمران، چاپ دوم، اهواز، ایران.
عمادی، ح. (1389)،" آکوآریوم و تکثیر و پرورش ماهی های آکواریومی آب شیرین" انتشارات علمی آبزیان، چاپ دوم، تهران، ایران.
فاضلی، ز. (1389)،" راهنمای کامل آکواریم آب شیرین و شور" انتشارات فرهنگ نور ، چاپ دوم، تهران، ایران.
Gatlin III, D.M. (2002). “Nutrition and Fish Health.” In: Halver, J.E. and Hardy, R.W., Eds., Fish Nutrition, No. 3, Academic Press, London, 671-702.
Klontz, G. W. (1992). “Fish Medicine.” Philadelphia. 343.
NRC (National Research Council) (1993). “Nutrient Requirements of Fish.” National Academy Press, Washington, DC.
http://www.petzip.ir
http://www.esfahanfishing.ir
http://www.fishland.ir