TY - JOUR ID - 81443 TI - مطالعه خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و میکروبی شیر الاغ؛ یک نوشیدنی فراسودمند JO - علمی- ترویجی (حرفه‌ای) دامِستیک JA - DOMESTICSJ LA - fa SN - 2717-3038 AU - ابراهیمی, علیرضا AU - موسوی, میرحسن AD - کارشناسی ‌ارشد بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران AD - د‌‌انشیار بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 21 IS - 1 SP - 32 EP - 37 KW - شیر KW - الاغ KW - نوشیدنی KW - فراسودمند DO - 10.22059/domesticsj.2021.306938.1044 N2 - شیر یک ماده ضروری برای رشد و جزء رژیم غذایی است؛ همچنین سهم عمده‌ای در تغذیه روزانه زندگی انسان دارد. مصرف شیر الاغ به عنوان یک ماده نوشیدنی فراسودمند توسط محققین مختلف توصیه می‌شود و استفاده از آن در اکثر نقاط جهان ﺑﻪ دﻟﯿﻞﺧﻮاص ﺗﻐﺬﯾﻪای و ﻓﻘﺪان پروتئین‌های آﻟـﺮژی‌زا در ﺣـﺎل اﻓـﺰاﯾﺶ است. ترکیبات تشکیل‌دهنده شیر گونه‌های مختلف به دلیل عوامل ژنتیکی، فیزیولوژی و تغذیه‌ای و شرایط محیطی با یکدیگر اختلاف دارند. شیر الاغ در مقایسه با شیر گاو حاوی مقادیر کمتر پروتئین و چربی و مقادیر بیشتر لاکتوز است و از این رو به راحتی قابل هضم و غنی از مواد مغذی است. این تحقیق با هدف بررسی خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و میکروبی شیر الاغ به منظور پی بردن به کیفیت آن انجام گردید. در این مطالعه نمونه‌های شیر الاغ از نظر آزمون‌های فیزیکی و شیمیایی نظیر ماده خشک، خاکستر، چربی به روش ژربر، پروتئین به روش ماکرو کلدال، قند لاکتوز به روش لین- آینون، وزن مخصوص و pH و شمارش کلی باکتریایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده از پارامترهای شیمیایی، شیر الاغ از نظر میزان لاکتوز غنی و از نظر میزان چربی و پروتئین فقیر بود. همچنین بار میکروبی شیرهای مورد مطالعه مطابق استاندارد جهانی و ارزیابی نمونه‌ها از لحاظ پارامترهای فیزیکی، کیفیت قابل قبولی داشتند. در نتیجه استفاده از شیر الاغ به علت مشابهت ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی آن با شیر انسان، داشتن کیفیت میکروبی مناسب و همچنین خواص درمانی، به عنوان یک نوشیدنی فراسودمند توصیه می‌گردد. UR - https://domesticsj.ut.ac.ir/article_81443.html L1 - https://domesticsj.ut.ac.ir/article_81443_ac094b79ce194398372a65c55ec051ea.pdf ER -