@article { author = {Gharedaghi, Ramyar and Dindar, Amin}, title = {A review of heat stress in broilers and the role of nutritional factors and additives in its control}, journal = {Professional Journal of Domestic}, volume = {21}, number = {3}, pages = {22-29}, year = {2022}, publisher = {Animal Science Students Scientific Association Campus of Agriculture and Natural Resources at the University of Tehran}, issn = {2717-3038}, eissn = {2783-0691}, doi = {10.22059/domesticsj.2022.328477.1076}, abstract = {Heat stress as one of the risk factors in the poultry industry reduces growth, causes losses and consequently reduces productivity. Extensive studies and research have been conducted on the effects of heat stress on poultry welfare and productivity. The negative consequences of heat stress on different types of poultry include a decrease in growth rate, appetite, feed intake and a negative impact on laying and reduced meat and egg quality. Poultry breeders can reduce the adverse effects of these stresses by using various methods, such as the use of feeding strategies and management methods. In this article, we have tried to explain some nutritional factors such as dietary restrictions, dietary protein changes, dietary electrolyte balance and the use of supplements such as Selenium, vitamin C and betaine, as well as supplements to create electrolyte balance and additives to control heat stress.}, keywords = {Broilers,feed additives,heat stress,Nutritional factors}, title_fa = {مروری بر تنش گرمایی در جوجه‌های گوشتی و نقش عوامل تغذیه‌ای و افزودنی‌ها در کنترل آن}, abstract_fa = {تنش گرمایی به عنوان یکی از عوامل مخاطره‌آمیز در صنعت مرغداری، باعث کاهش رشد، ایجاد تلفات و به تبع آن کاهش میزان بهره‌وری می‌شود. مطالعات و تحقیقات گسترده‌ای در خصوص اثرات استرس گرمایی بر رفاه و بهره‌وری طیور انجام شده است. پیامدهای منفی استرس گرمایی بر روی انواع مختلف طیور شامل کاهش در نرخ رشد، اشتها، مصرف خوراک و تأثیر منفی بر تخم‌گذاری و کاهش کیفیت گوشت و تخم‌مرغ می‌باشد. پرورش‌دهندگان طیور با به کارگیری روش‌های متعدد، مانند استفاده از راهکارهای تغذیه‌ای و نیز استفاده از روش‌های مدیریتی می‌توانند از اثرات نامطلوب این تنش‌ها بکاهند. در مطالعه حاضر، سعی شده است تا به تبیین برخی از عوامل تغذیه‌ای مانند اعمال محدودیت‌های خوراکی، تغییر میزان پروتئین جیره، توازن الکترولیتی جیره و استفاده از افزودنی‌هایی چون سلنیوم، ویتامین C، بتائین و نیز مکمل‌هایی جهت ایجاد توازن الکترولیتی و افزودنی‌ها در راستای کنترل تنش گرمایی پرداخته شود.}, keywords_fa = {افزودنی‌های خوراکی,تنش گرمایی,جوجه گوشتی,راهکارهای تغذیه‌ای}, url = {https://domesticsj.ut.ac.ir/article_88039.html}, eprint = {https://domesticsj.ut.ac.ir/article_88039_f0f69ae19226009eaa07618366212467.pdf} }