@article { author = {Vazifeh Amandi, Ziba and Taghizadeh, Akbar and Javanmard, Arash and Paya, Hamid}, title = {Importance of ruminants breeding and significant role of rumen microorganisms in their feed consumption and their production}, journal = {Professional Journal of Domestic}, volume = {21}, number = {2}, pages = {27-36}, year = {2021}, publisher = {Animal Science Students Scientific Association Campus of Agriculture and Natural Resources at the University of Tehran}, issn = {2717-3038}, eissn = {2783-0691}, doi = {10.22059/domesticsj.2021.323939.1072}, abstract = {Important products of the agricultural and livestock industry include milk and dairy products as well as red meat, which shows the special importance of animal breeding. One of the valuable aspects of raising livestock, especially ruminants, is the use of low input value feeds such as plant or animal waste that cannot be usable by humans. How the microbial population in the rumen originated, as well as the complexities of how each of them works and their specific activity, have long been discussed by scientists. In the early stages of ruminant life and infancy, ruminants’ stomachs are free of active microorganisms and are sometimes sterile, but as dry matter enters the gastrointestinal tract, aerobic microorganisms will be the first developing protozoa of the fermenting rumen. In the rumen environment, there are different types of microorganisms, including bacteria, fungi, and protozoa, each of which has played a specific role and has a significant impact on animal production, the knowledge of which can facilitate the formulation of diets at different stages of animal physiological and production. The composition and number of rumen microorganisms depend on factors such as race, age, external environment, and nutrition. Also, various factors such as temperature, pH, buffer capacity, osmotic pressure, stress, etc. affect the number and types of rumen microorganisms. In this article, an attempt has been made to acquaint the fans and readers with some of the importance and complexities of this amazing system and to provide them with information in this field.}, keywords = {Ruminants,rumen,microorganisms,fungi,Livestock}, title_fa = {اهمیت پرورش نشخوارکنندگان و نقش میکروارگانیسم‌های شکمبه در مصرف خوراک و تولیدات آن‌ها}, abstract_fa = {از محصولات مهم صنعت کشاورزی و دامپروری، می‌‏توان به شیر و محصولات لبنی و همچنین گوشت قرمز اشاره نمود که اهمیت ویژه‏ پرورش دام را نشان می‌‏دهند. یکی از جنبه‌های با ارزش پرورش دام به ویژه نشخوارکنندگان، قابلیت استفاده از مواد غذایی کم ارزش از قبیل پس‌مانده‌های گیاهی یا حیوانی است که توسط انسان قابل استفاده نیستند. چگونگی پیدایش جمعیت میکروبی در شکمبه و همچنین پیچیدگی‌های موجود در نحوۀ عمل و فعالیت اختصاصی هر یک از آن‌ها از دیرباز مورد بحث دانشمندان و محققان بوده و است. در سنین اولیه دام و دوران شیرخوارگی معدۀ نشخوارکنندگان عاری از میکروارگانیسم‌های فعال بوده و گاهاً درحد استریل می‌باشد، امّا با ورود ماده خشک به دستگاه گوارش، میکروارگانیسم‌های هوازی اولین تک‌یاخته‌های حاضر در شکمبه، با فعالیت تخمیری، درحال توسعه خواهند بود. در محیط شکمبه انواع مختلفی از میکروارگانیسم‌ها از جمله، باکتری، قارچ و پروتوزآ وجود دارند که هر کدام نقش خاصی را ایفا کرده و تأثیر بسزایی در تولید حیوان بر عهده دارند که شناخت آن‌ها می‌تواند فرموله کردن جیره در مراحل مختلف فیزیولوژیکی و تولیدی دام را تسهیل کند. ترکیب و تعداد میکروارگانیسم‌های شکمبه به عواملی مانند نژاد، سن، محیط خارجی و تغذیه بستگی دارد. همچنین، عوامل گوناگونی مانند، دما، pH، ظرفیت بافری، فشار اسمزی، استرس و غیره بر تعداد و انواع میکروارگانیسم‌های شکمبه تأثیر گذار است. در این مقاله سعی شده است تا در یک نگاه اجمالی، علاقه‌مندان و خوانندگان را با برخی از اهمیت‌ها و پیچیدگی‌های حاکم بر این سیستم شگفت انگیز آشنا ساخته و اطلاعاتی در این زمینه در اختیار آن‌ها قرار داده شود.}, keywords_fa = {نشخوارکنندگان,شکمبه,میکروارگانیسم‌ها,قارچ‌ها,دامپروری}, url = {https://domesticsj.ut.ac.ir/article_83172.html}, eprint = {https://domesticsj.ut.ac.ir/article_83172_8f593bffc53d5d59ad930926fbae5550.pdf} }