@article { author = {Ebrahimi, Alireza and Mousavi, Mir Hassan}, title = {Evaluation of physical, chemical, and microbial properties of donkey milk; as a useful beverage}, journal = {Professional Journal of Domestic}, volume = {21}, number = {1}, pages = {32-37}, year = {2021}, publisher = {Animal Science Students Scientific Association Campus of Agriculture and Natural Resources at the University of Tehran}, issn = {2717-3038}, eissn = {2783-0691}, doi = {10.22059/domesticsj.2021.306938.1044}, abstract = {Milk is an essential substance for growth and part of the diet, and also plays a major role in the daily nutrition of human life. Consumption of donkey milk as a beneficial beverage is recommended by various researchers and uses of it in the most part of the world is increasing, because it has nutritional properties and lack of allergenic proteins. The milk compounds of different species are widely different due to genetic, physiological, nutritional factors, and environmental conditions. Donkey milk contains less protein and fat but more lactose than cow's milk, so it is easily digestible and rich in nutrients. This study aimed to investigate the physical, chemical, and microbial properties of donkey milk to find out its quality. In the present study, donkey milk samples in terms of physical and chemical tests such as Dry Matter, Ash, Fat by Gerber method, Protein by Macro Kjeldahl method, Lactose by Lane Eynon method, Specific Gravity, and pH, and Total bacterial count (TBC) were evaluated. Based on the results obtained from chemical parameters, donkey milk was rich in lactose and poor in fat and protein. Also, the microbial load of the studied milk according to international standards and evaluation of samples in terms of physical parameters having acceptable quality. As a result, the use of donkey milk is recommended as a useful drink due to the similarity of its physical and chemical properties with human milk, having good microbial quality as well as healing properties.}, keywords = {Milk,Donkey,Drink,Useful}, title_fa = {مطالعه خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و میکروبی شیر الاغ؛ یک نوشیدنی فراسودمند}, abstract_fa = {شیر یک ماده ضروری برای رشد و جزء رژیم غذایی است؛ همچنین سهم عمده‌ای در تغذیه روزانه زندگی انسان دارد. مصرف شیر الاغ به عنوان یک ماده نوشیدنی فراسودمند توسط محققین مختلف توصیه می‌شود و استفاده از آن در اکثر نقاط جهان ﺑﻪ دﻟﯿﻞﺧﻮاص ﺗﻐﺬﯾﻪای و ﻓﻘﺪان پروتئین‌های آﻟـﺮژی‌زا در ﺣـﺎل اﻓـﺰاﯾﺶ است. ترکیبات تشکیل‌دهنده شیر گونه‌های مختلف به دلیل عوامل ژنتیکی، فیزیولوژی و تغذیه‌ای و شرایط محیطی با یکدیگر اختلاف دارند. شیر الاغ در مقایسه با شیر گاو حاوی مقادیر کمتر پروتئین و چربی و مقادیر بیشتر لاکتوز است و از این رو به راحتی قابل هضم و غنی از مواد مغذی است. این تحقیق با هدف بررسی خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و میکروبی شیر الاغ به منظور پی بردن به کیفیت آن انجام گردید. در این مطالعه نمونه‌های شیر الاغ از نظر آزمون‌های فیزیکی و شیمیایی نظیر ماده خشک، خاکستر، چربی به روش ژربر، پروتئین به روش ماکرو کلدال، قند لاکتوز به روش لین- آینون، وزن مخصوص و pH و شمارش کلی باکتریایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده از پارامترهای شیمیایی، شیر الاغ از نظر میزان لاکتوز غنی و از نظر میزان چربی و پروتئین فقیر بود. همچنین بار میکروبی شیرهای مورد مطالعه مطابق استاندارد جهانی و ارزیابی نمونه‌ها از لحاظ پارامترهای فیزیکی، کیفیت قابل قبولی داشتند. در نتیجه استفاده از شیر الاغ به علت مشابهت ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی آن با شیر انسان، داشتن کیفیت میکروبی مناسب و همچنین خواص درمانی، به عنوان یک نوشیدنی فراسودمند توصیه می‌گردد.}, keywords_fa = {شیر,الاغ,نوشیدنی,فراسودمند}, url = {https://domesticsj.ut.ac.ir/article_81443.html}, eprint = {https://domesticsj.ut.ac.ir/article_81443_ac094b79ce194398372a65c55ec051ea.pdf} }