@article { author = {Rahbari, Shahgol and Kanani, Reza}, title = {Effect of dietary fiber and feed processing on starch digestibility of different cereal grains used in poultry}, journal = {Professional Journal of Domestic}, volume = {20}, number = {3}, pages = {16-25}, year = {2021}, publisher = {Animal Science Students Scientific Association Campus of Agriculture and Natural Resources at the University of Tehran}, issn = {2717-3038}, eissn = {2783-0691}, doi = {10.22059/domesticsj.2021.77763}, abstract = {Starch, comprising up to 70–80% of most cereal grains, is the primary source of energy in poultry diets. Although it is generally believed that starch is well digested by poultry, low total tract and ileal starch digestibility has been reported in some studies. The structure and composition of starch granules, their interaction with protein matrix, and their availability after feed processing play important roles in the digestion of starch. There is clear evidence that starch digestion is highly correlated with its structural location within feedstuffs and components associated with starch granule. Viscous non-starch polysaccharides and feed technology practices such as pelleting, whole grain feeding and inclusion of fibrous materials also have significant influence on starch digestibility. The aim of this review was to focus on factors affecting the digestion and absorption processes of starch in poultry. The effects of soluble and insoluble dietary fiber, and feed processing on starch digestion are also reviewed.}, keywords = {dietary fiber,Feed processing,Starch digestibility,viscosity,Cereals,Poultry}, title_fa = {اثر فیبر جیره و فرآوری کردن خوراک بر قابلیت هضم نشاسته‌ی غلات مختلف در طیور}, abstract_fa = {بیش از 80-70 درصد از دانه‌های غلات را نشاسته تشکیل می­‌دهد، که منبع اولیه انرژی در جیره­‌های طیور است. اگرچه عموماً اعتقاد بر این است که نشاسته به خوبی توسط طیور هضم می‌شود، با این حال قابلیت هضم پایین نشاسته در کل دستگاه گوارش و ایلئوم در برخی مطالعات گزارش شده ‌است. ساختار و ترکیب گرانول‌های نشاسته، برهمکنش آن‌ها با ماتریس پروتئین و قابلیت دسترسی آن‌ها پس از عمل‌آوری خوراک، نقش مهمی در هضم نشاسته ایفا می‌کنند. شواهدی وجود دارد که هضم نشاسته همبستگی بالایی با موقعیت ساختاری آن در مواد خوراکی و اجزای مرتبط با گرانول نشاسته دارد. پلی‌ساکاریدهای غیرنشاسته‌­ای چسبناک و روش‌­های فرآوری خوراک مانند پلت کردن، تغذیه کامل دانه غلات و افزودن فیبر به جیره طیور نیز اثر معنی­‌داری روی قابلیت هضم نشاسته دارند. هدف از این بررسی، توجه به عوامل مؤثر بر فرآیند هضم و جذب نشاسته در طیور است. اثرات  فیبر محلول و نامحلول در جیره و فرآوری خوراک روی هضم نشاسته است.}, keywords_fa = {فیبر جیره,فرآوری خوراک,قابلیت هضم نشاسته,ویسکوزیته,غلات,طیور}, url = {https://domesticsj.ut.ac.ir/article_77763.html}, eprint = {https://domesticsj.ut.ac.ir/article_77763_3622e59927668279ef403059d896a758.pdf} }