@article { author = {Gholipour Abbasi, Vahid and Hasanpour, Shahin}, title = {Humic acid and its role in the domestic animals’ nutrition}, journal = {Professional Journal of Domestic}, volume = {19}, number = {2}, pages = {33-38}, year = {2019}, publisher = {Animal Science Students Scientific Association Campus of Agriculture and Natural Resources at the University of Tehran}, issn = {2717-3038}, eissn = {2783-0691}, doi = {}, abstract = {Humic acid is a substance that is found in soil humus and is one of the main constituents of humus. It is also found in some fossil fuels, coal, highlands and ocean water. How humic acid is produced is not well understood, but is believed to be generally a byproduct of the metabolism of microorganisms. The term humic substances is generally used to refer to natural materials extracted from soil components. Humic acid affects feed intake, feed efficiency, egg weight and egg internal and external quality. The effects of humus have long been known to be a chemical compound derived from soil-borne substances and organisms. Humic acid can contain compounds such as phenyl, carbohydrates, esterified amino acids and other compounds. The use of humic acid has many advantages for animal health and growth. Humic acid has the ability to act as a layer in the mucous membrane of the epithelium against intestine and toxin infections. It affects the metabolism of carbohydrates and proteins of microbes and prevents infection and consequently the use of humic acid improves digestive function, digestion and absorption of nutrients, excretion of toxins from the body and enhances immune system thus, improves animal function and growth. Recent reports have been shown that using humic acid, especially in poultry nutrition, improves performance and growth.}, keywords = {Humic Acid,Humus,Gastrointestinal,Nutrition}, title_fa = {اسید هیومیک و نقش آن در تغذیه حیوانات اهلی}, abstract_fa = {اسید هیومیک یکی از ترکیبات اصلی هوموس خاک به‌ شمار می‌آید که در برخی از سوخت های فسیلی، زغال سنگ، زمین‌های مرتفع و آب اقیانوس‌ها نیز یافت می­شود. تاکنون نحوه تولید اسید هیومیک به‌خوبی مشخص نشده ولی محققین معتقدند که عموما ناشی از پسماند متابولیسم میکرو ارگانیسم‌های خاک می‌باشد. اصطلاح مواد هیومیک به معنی عام برای مواد طبیعی استخراج شده از ترکیبات خاک اطلاق می‌شود. اسید هیومیک در مصرف خوراک، بازده خوراک، وزن تخم مرغ و کیفیت داخلی و خارجی تخم مرغ تاثیر گذار است. شناخت هوموس و اثرات آن به چندین سال قبل بر می­گردد و مشخص شده است که این ماده یک ترکیب شیمیایی می‌باشد که از مواد و جانداران موجود در خاک به وجود آمده است. در اسید هیومیک ترکیباتی از جمله فنیل، کربوهیدرات، اسید‌های آمینه استریفیه و ترکیبات دیگر می‌تواند وجود داشته باشد. استفاده از هیومیک اسید مزیت زیادی برای سلامت حیوان و رشد آن دارد. اسید هیومیک این توانایی را دارد که به صورت یک لایه در غشای مخاطی اپی‌تلیوم بر علیه عفونت‌های دستگاه گوارش و سموم عمل نماید. هم‌چنین در متابولیسم کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها تاثیر دارد و در نتیجه استفاده از اسید هیومیک با بهبود عملکرد دستگاه گوارش، هضم و جذب مواد مغذی، دفع مواد سمی از بدن و افزایش سیستم ایمنی باعث بهبود عملکرد حیوان و افزایش رشد و تولید می‌شود. چنانچه گزارشات سالهای اخیر نیز نشان می‌دهد که استفاده از اسید هیومیک مخصوصا در تغذیه طیور باعث بهبود عملکرد و رشد می‌شود.}, keywords_fa = {اسید هیومیک,هوموس,دستگاه گوارش,تغذیه}, url = {https://domesticsj.ut.ac.ir/article_75509.html}, eprint = {https://domesticsj.ut.ac.ir/article_75509_c19179644618d2ae65dcbff8e317fb81.pdf} }